Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A GYAKORLATI OSZTÁLYHARC ÉS A KÖZVETLEN CSELEKVÉS KÉZIKÖNYVE KEZDŐKNEK

2012.05.15

MIT ÉS MIÉRT? HOGYAN ÉS KIVEL?

A GYAKORLATI OSZTÁLYHARC ÉS A KÖZVETLEN CSELEKVÉS KÉZIKÖNYVE KEZDŐKNEK


 

 

-                      az emberek csak akkor képesek csatlakozni bármilyen mozgalomhoz, ha ott látják az erőt, mely változást hozhat, így csak annyi tesznek bele, amennyit érdekeik diktálnak. Nem a tudatosságuk vezeti ide őket, hanem amikor megéri számukra a kockázatot.

-                      az akciók megszervezése sok időt vesz igénybe, mert sokan félnek megtenni. Az egyetlen hatalom amihez fordulhattok, ti magatok vagytok. Ezért kell elvetni a képviseletet – legyen bármilyen karizmatikus – amely bármilyen fontosnak tűnőt is véghezvinne, mert csak megbénít, a „megfelelő pillanat” kivárására és az „ésszerűségre” intve.

-                      semmilyen akció nem helyettesíti magát a világforradalmat, mely a gazdasági és társadalmi berendezkedést számolja fel!

 

SZTRÁJK

 

Szervezett munkabeszüntetés gazdasági vagy politikai célok érdekében. Elsődleges feladata a gazdasági nyomásgyakorlás, a termelési zavarkeltés, minek oka lehet ellenállás kifejezése valamivel (üzembezárás, főnöki önkény, stb.) szemben, vagy más munkások támogatása, szolidaritás vállalása. A sztrájk terjedelme és a követelések jellege szerint politikai formát ölthet, általános sztrájkká fejlődhet. Eredményességét nem a kivívott anyagi eredményeken (magasabb bér, jobb munkakörülmény, egészségügyi ellátás, stb.) kell lemérni. Ha nem is hoznak azonnali, kézzelfogható anyagi eredményeket (mely a jelen társadalmi viszonyok között a legnagyobb befogóerő), hozzájárulnak a proletariátus harci tapasztalatinak fejlődéséhez, szervezetődésének kiépítéséhez. A sztrájkok formái változatosak: egyszerű munkabeszüntetéstől az üzemek elfoglalásáig terjednek.

Forgó vagy gördülő sztrájk: az egyes üzemrészek munkásai nem egy időben, hanem egymás utáni időpontokban állnak le, vagy bizonytalan időkre szakítják meg a leállást illetve a munkát, s így akadályozzák a folyamatos termelést.

Munkalassítás és amerikázás: főleg a közlekedési vállalatoknál, a forgalmi előírások pontos betartásának ürügyén a forgalom lelassulását, megbénulását eredményezni akaró nyomásgyakorlás.

Gyárfoglalás és okkupáció: termelőegységek és termelőeszközök elsajátításával, a termelés és elosztás feletti önrendelkezés, illetve középületek és a közterületek társadalmi tulajdonba vétele, használata és ellenőrzése.

Ülő- és éhségsztrájk: elsődlegesen politikai célú demonstráció, mikor szándékosan idézik elő életfeltételeik romlását, hogy az állam és a hatalom agressziójára, embertelenségére, az egyént figyelmen kívül hagyó önkényére rámutassanak.

 

-                      mérjétek fel, hányan vennének részt az akcióban és mik a legáltalánosabb követelések. Ne kompromisszumot kössetek, de ne hagyjatok figyelmen kívül senkit sem. Ne feledjétek: van mit veszteniük, nem kényszeríthetitek olyanba, amit nem éreznek magukénak. Ha olyat akartok, ami lehetetlen, ellenetek fordulnak. 

-                      ha tudjátok győzzetek meg és szervezzetek be minél többeket a munkabeszüntetésre, még az utolsó pillanat után is.

-                      ne engedjetek a vállalat képviselőinek, a kis és középvezetőknek a fenyegetéseinek és megfélemlítéseinek.

-                      próbáljátok a stratégiailag legfontosabb helyeket megbénítani. Nem feltétlenül kell elsőre mindenhol egységesen beszüntetni a munkát.

-                      ha mód van rá szervezzetek blokádot, a külső működtetése megakadályozására. Állítsatok barikádot, ha a belső működtetése kerül veszélybe.

-                      akadályozzátok meg a szakszervezeti befogást, mert azok csak a saját és a vállalat érdekeit figyelik, nem a tiétek. Vigyázzatok! Elsőként ők akarnak majd elárulni titeket. A vadsztrájk törvénytelen, így abba csak akkor fogjatok, ha elég sokan és bátrak vagytok.

-                      szervezhettek sztrájkalapot és segélyt, de ne szakszervezeti pénztárból, inkább önkéntes alapon vagy kívülről természetbeli (élelem, ruha, fűtőanyag, nyomda, ha kell ügyvédi) formában. 

-                      ne békések és törvényesek legyetek, hanem szervezettek és fegyelmezettek.

-                      akadályozzátok meg a sztrájktörést. Szervezzetek sztrájkőrséget! A kívülről bérelt munkások csak aznapi megélhetésért jönnek, nem harcolnak érte. Győzzétek meg őket harcotoknak.

-                      adjatok ki közleményt plakátokon és röpiratokon, értesítsétek a sztrájk miatt érintetteket és a közvéleményt, ne várjátok meg, hogy a média hazugsággal tegye ezt.

-                      folyamatosan informáljátok egymást a lehetőségekről, veszélyekről. Próbáljátok radikalizálva meghaladni előző követeléseiteket.

-                      terjeszkedjetek az általános sztrájk felé. Lehetőség szerint vonjátok be az üzemen kívülieket, szerveződjetek egymás erősítéséért. Hívjátok fel figyelmüket, hogy sérelmeik miatti harcuk, most bátran felszínre törhet.

-                      szerveződjetek alulról, spontán. Ne nevezzetek ki vezetőt és önjelölt se legyen. Ha mégis elkerülhetetlen a szerepvállalás, azt egy egységes és nem magánvélemény szerint arc nélkül/takarva tegye. A vállalat és a hatóság megtorlása így is kemény lehet.

-                      keressétek a radikális, osztályharcos munkáscsoportokat. Nem szégyen segítséget kérni és kapni a harcban, és nekik vannak tapasztalataik.

-                      szabotáljatok (ha munkás munkáját lassan, rosszul végzi, a gépek nem megfelelő kiszolgálásával, szándékos mulasztással üzemzavar okozásával, szándékos károkozással, rongálással). Mivel ez a legtöbb esetben törvénytelen, de adott körülmények közt szükséges és előremozdító, így jól mérjétek fel megéri-e. Csak megbízható és a feltétlenül szükséges embereket vonjátok be.

-                      próbáljátok a megmozdulás idejére a termelést és a használati elosztást a társadalom egészének felszabadítani. Csak így nem válik külön csoportok érdekévé a harc. A sztrájk csak eszköz, nem a cél!

 

TÜNTETÉS

 

A szolidaritás vagy a tiltakozás egyik formája. A tömegfelvonulások, a politikai demonstrációk és tüntető séták (pl. éhségmenet) célja gazdasági és politikai részkövetelések, engedmények kiharcolása. A tüntetések gyakran tömegméretű sztrájkokkal kapcsolódnak össze, tiltakozó nagygyűlésben végződnek, ahol elégedetlenségüknek és tiltakozásuknak adnak hangot. Napjainkban gyakran jelenik meg a közvetlen eredményt nem produkáló romboló erőszak. Eszerint az üzletek elpusztítása, autók és épületek felgyújtása, vagy akár a tüntetések sebesültjeinek száma önmagában ugyan semmiféle konkrét változást nem hoz, de jelentőségük lehet abban, hogy a problémákat a társadalom figyelmének homlokterébe állítsák. Ez az „értelmetlen erőszak értelme”.

 

-                      tudd, miért is zajlik a megmozdulás, te miért vagy ott és mit vársz az egésztől.

-                      olyan öltözéket viselj, amit egyébként nem, könnyen mozogsz benne, jól zárható és nem lóg róla semmi, amibe könnyen belekapaszkodhatnak. Lehetőleg legyen nálad váltás ruha. Nem tudhatod, mi történik.

-                      takard az arcod. A rendőrök is kameráznak és az utcákon is vannak.

-                      ne engedd a fényképezést. Kerülhet miatta bárki kellemetlen helyzetbe.

-                      ne vigyél iratokat, csak elhagyod, és ha lefognak, úgysem kérik.

-                      ne menj egyedül. Figyeljetek egymásra és azokra akik  elesnek.

-                      ne békések és törvényesek legyetek, hanem szervezettek és fegyelmezettek.

-                      legyen menekülési tervetek.

-                      figyeljetek! A kődobálást és a rombolást a tömegbe szivárgott civilruhás-rendőrök provokálják, hogy a „bajkeverőket elcsípjék”. Előzzétek meg és ti szűrjétek ki őket.

-                      gyakran az ellentüntetőket a hatóságok segítik vagy bujtják fel, így őket azonnal kiengedik, titeket nem.

-                      ne rúgj be. A részegeket elkapják.

-                      ha már szerencsétlenül jártál, tartsd a szád. Jobb néhány óra az őrsön, mint az elvesztegetett évek.

-                      ne feledd: a rendőrök is félnek. Ha érzel elegendő erőt és a helyzet is adott támadj.

-                      a könnygáz ellen védekezz nedves kendővel, a gránátjait dobjátok vízzel teli vödrökbe.

-                      a barikád építésénél törekedjetek, hogy valóban lassítsa a rendőrrohamot, de titeket ne akadályozzon a menekülésben.

 

ÉPÜLETFOGLALÁS

 

Az épületfoglalás világszerte elterjedt taktika üzemekben, oktatási intézményeken. 

 

-                      tervezzetek előre (hány és milyen ajtó van, mi használható barikádépítéshez épületen belül és kívül, hogyan nyithatóak egybe terek, stb.), járjatok utána a tulajdonviszonyoknak.

-                      vigyetek magatokkal alapvető élelmiszert, vizet, gyógyszert. Ne túl sokat lehet, hogy az első órában elvisznek titeket. Ha sikeresek vagytok, kérjetek külső támogatást.

-                      viseljetek kényelmes, zárt ruhát (ami nem akadályoz a mozgásban), futásra alkalmas cipőt,

-                      bátran foglaljatok el területet képviselőitektől, szakszervezetektől, stb.

-                      nem feltétlenül kell egy teljes épület, de próbáljátok a működésében megbénítani.  

-                      tartsatok párhuzamosan tiltakozó menetet épületről épületre és hívjátok az utcára a diákokat és a munkásokat egyaránt.

-                      ti értesítsétek az embereket arról mi zajlik, ne várjátok meg míg a média vagy a hatóságok hazudozással teszik ezt meg. 

-                      emeljetek barikádokat és torlaszoljátok el a bejáratokat (ha lehet mindkét oldalról kivéve a használtakat), de ne láncoljátok oda magatokat semmihez.

-                      figyeljétek a kijáratokat, hogy csak azoknak (bár legyen ez minél szélesebb rétegű) lehessen közlekedni az épületben, akik nem hígítják fel az akciót.

-                      ne ragaszkodjatok az épület funkciójához. 

-                      osztozzatok mindenen. A foglalt épületben nincs tulajdon, társadalmi státusz, beosztás.

-                      nem önmagában való cél. Vonjatok be másokat, terjednie kell iskolákra, üzemekre, hogy együtt sztrájkba léphessen.

-                      védjétek egymást és a rendőrséggel való első összeütközéskor tereljétek a tömeget a foglalt területre.

-                      ez csak taktika. Semmi értelme letartóztatásba kerülni, csak hogy bizonyítsatok. Ha minden kötél szakad, meneküljetek!

-                      ha már olyan szerencsétlenül jártál, hogy elkaptak, ismerd jogaid és neveden és az ügyvéden kívül ne mond semmit.

 

 

 

LAKÁS- ÉS HÁZFOGLALÁS

 

A squat (foglalt ház) olyan elhagyott vagy használaton kívüli ingatlan, amit a tulajdonos tudta nélkül erőszakmentesen birtokba és használatba vesznek.

A squatterek nem állnak semmilyen klasszikus jogviszonyban az ingatlan tulajdonosával. Mégis gyakran jogot formálnak az elfoglalt területre a tulajdonjog helyett pusztán a foglalás jogán. Sok országban magában is bűncselekmény, más helyeken viszont csak a tulajdonos és a foglalók közti polgárjogi vitaként tekintik. A tulajdonjog és az állam tradicionálisan többnyire a tulajdonost védi, mindazonáltal sok helyütt, ahol a squatterek de facto birtokosaivá váltak az épületeknek, magukat a törvényeket igazították a helyzethez, legitimizálandó a fennálló állapotokat.

Egyik oldalon találjuk a valódi rejtőzködőket, azokat, akiknek sorsuk nem kínál más lehetőséget: a leszakadtakat, iratok nélküli illegális bevándorlókat és más kitaszítottakat (A), a másik oldalon azokat, akik vállalni akarják, hogy nyilvánosságra hozzák illegalitásukat és a hatalommal nyíltan szembeszállva politikai fegyvertényként használhassák. Sok középosztálybeli fiatal számára vonzó a tiltakozásnak ez a formája, mely egy szabad, pezsgő életformával, kreatív, inspiráló légkörrel kecsegtet, ráadásul egyesíti magában a helyi szintű elköteleződés és egy, a határokat semmibe vevő, kiterjedt globális hálózat előnyeit (B).

Mivel az üres házak többnyire ingatlan spekulánsok kezében vannak, bontásra átalakításra ítéltettek. A tulajdonos mindaddig elhanyagolja az épületeket, amíg megfelelőképp fel nem megy a telek ára, vagy befektetőt nem talál. Ennek ellenére sokszor elűzi a kizárólag építő szándékkal odaköltözötteket.

 

A:

-                      a házfoglalás (squat) elsősorban kényszerválasz egy kényszerhelyzetre: a lakáshiányra.

-                      feltétlenül járjatok utána, hogyan juthattok vízhez, elektromos áramhoz, hogyan közelíthető különösebb feltűnés és nehézség nélkül

-                      a lakásfoglalás folyjék csendben és észrevétlenül, csak így maradhat tartós. 

-                      soha ne csináld egyedül vagy olyannal aki nem megbízható

-                      vigyetek magatokkal alapvető élelmiszert, vizet, gyógyszert, matracot, széket, edényeket, villanyvezetéket, festéket, jelezvén, hogy nem lelakni, hanem felújítani akarjátok. Ne túl sokat lehet, hogy az első órában elvisznek titeket.

-                      ne halmozzatok fel sem értékben sem mennyiségben, mert a kilakoltatáskor nem biztos, hogy el tudjátok vinni.

-                      lehetőség szerint egy utcában vagy épületen belül foglaljatok, hogy könnyebben védhessétek egymást.

-                      szervezzetek riadóláncot, a kilakoltatásra kivezényelt hatóságok ellen.

 

B:

-                      a ház elfoglalása a kulturális tér és a tulajdon felszabadítása (alkotó- és művésztermek, étkezők, kávézók, könyvtár, oktatóközpont, politikai gyűléstermek és közösségek)

-                      feltétlenül járjatok utána, hogyan juthattok vízhez, elektromos áramhoz

-                      ha házat foglaltok jelezzétek is, hogy nem lelakni, hanem felújítani, használható helynek akarjátok.

-                      vigyetek magatokkal alapvető élelmiszert, vizet, gyógyszert, matracot, széket, edényeket, villanyvezetéket, festéket. Ne túl sokat lehet, hogy az első órában elvisznek titeket.

-                      propagáljátok tevékenységét nem csak alternatív csatornákon, hanem a környezetében is, hogy elkerüljétek környékbeliek félreértését és ellenszenvét. Tájékoztassátok őket miért került elfoglalásra az ingatlan. A foglaló jól felfogott érdeke jóba lenni a szomszédokkal!

-                      programjaitok legyenek ingyenesek és mindenki számára nyitottak

-                      a legtöbb ember számára ez csak jó mulatság és érdekesség, akik nem érzik magukénak a helyet, így nem is veszik ki részüket a közösség faladataiból és sokszor züllesztően járnak el. Akadályozzátok meg az ebből adódó bezárkózást, illetve felhígulást.

-                      lehetőség szerint egy utcában vagy épületen belül foglaljatok, hogy könnyebben védhessétek egymást.

-                      tartsatok fenn kapcsolatot más foglalt házakkal, cseréljétek ki tapasztalataitokat

-                      szervezzetek riadóláncot, a kilakoltatásra kivezényelt hatóságok ellen.

-                      a házfoglalás bármennyire is példamutató vagy propaganda, ki kell lépnie a falain kívülre és bevonni másokat tevékenységébe éppúgy, mint szellemiségébe.

-                      osztozzatok mindenen. A foglalt épületben nincs tulajdon, társadalmi státusz, beosztás.

-                      ez csak taktika. Semmi értelme letartóztatásba kerülni, csak hogy bizonyítsatok. Ha minden kötél szakad, meneküljetek!

-                      ha kilakoltattak egy épületből, foglaljatok el másikat.


 

EGYÉB FONTOS FOGALMAK

 

- agitáció a propaganda valamilyen politikai cél elérésének eszköze, amely ilyeténképpen helyettesíti az erőszakot. Egyszerre fordul az egyénhez és a tömeghez. A propaganda nem fordulhat csak az egyénhez, mert nagyon sokáig tart egyenként meggyőzni az embereket, és komolyabb pszichés ellenállásba is ütközne. Ugyanakkor az olyan propaganda, amely csak a tömeghez fordulna, hatástalannak bizonyulna, már csak azért is, mert az emberek nem hajlandók magukra csak, mint a tömeg tagjára tekinteni. A propaganda, tehát mint valamely csoport tagjához fordul az egyénhez, s a tömeget is mindig, mint egyének halmazát közelíti meg.

- konspiráció a kiépültségében és működésében is gyenge csoportosulások óvatos szervezkedésének olyan szabályai és módszerei, amelyekkel biztosítják a szervezet működésének viszonylagos keretbéli titkosságát és megvédik a szervezkedésben résztvevőket a hatósági vagy a nem kívánatos, ellenséges elemek általi felfedeztetésétől.

- bojkott a kapcsolatok megszakítása valamely személlyel, intézménnyel, szervezettel; annak megnyilvánulásainak és produktumainak teljes vagy részleges negligálása, hogy ezáltal magatartásának megváltoztatására kényszerüljön. Politikai és gazdasági harckor gyakran kerül tömeges alkalmazásra. Főbb formái: a munkavállalás szervezett megtagadása; szervezett tömeges tartózkodás az érintett cég áruinak vásárlásától; személy kiközösítése valamely kollektívából; a munkáltató megbízottjának intézkedéseinek együttes semmibe vétele; egyes intézmények vagy az állam valamely funkciójában (pl. választások) való részvétel tömeges megtagadása.

- áruvédjegy (label) a szakszervezeti harcban, a megfordított bojkott, csakis bizonyos vállalatok cikkeit vásárolja. Azon vállalkozók árucikkei tehát, akikre a label nem terjed ki, közvetve bojkott alatt állnak. A fogyasztóközönséget hívja segítségül, ahol maga a szervezett munkásság jelentékeny számot képvisel. Az a vállalat, amely megadja a szervezett munkásság követelményeit, vagy amelyik bizonyos minimális bér alatt nem dolgoztat, label alá kerül. A gyártmányra bizonyos jelzés – a label – kerül, mely elárulja, hogy az illető vállalkozó nem dolgoztat a minimális tarifán alul, vagy eleget tett más követeléseknek. Mivel a fogyasztóközönségre támaszkodik, sikere csak ott lehet, ahol közvetlen fogyasztásra szánt áruról van szó.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.